335

Ik was bij de dokter geweest omdat mijn huis bedekt wordt door jeukende uitslag. Het blijkt netelroos te zijn. Ik kreeg een recept voor zalf en tabletjes.

De apotheek bleek het niet te vergoeden, en plotseling werd ik door angst bevangen. Ik kom nauwelijks nog rond elke maand, en ik heb niet direct uitzicht op werk. Het maakte me paniekerig, en vervolgens leek alles heel uitzichtloos. Ik heb thuis het volgende gebed gedaan:

Mijn Vader in de hemel, allerhoogste heerser, ik bid tot U in wanhoop, want soms zie ik het niet meer zitten.

Ik ben sinds zes maanden bezig mijn leven te veranderen en het gaat beter dan ooit, maar tegelijkertijd word ik geteisterd door angsten en momenten van ontmoediging.

Elke dag ga ik naar een meeting van de AA. Ik leer mensen kennen. Ik kan mijzelf zijn, de persoon die ik écht ben, kwetsbaar, klein en onzeker. Het doet me goed, Vader, en ik weet dat U de AA op mijn pad heeft gebracht. Dank daarvoor God, het is genade die ik niet verdiend heb.

Ook doe ik sinds enkele weken vrijwilligerswerk en ik ben gestopt met mijn zondige gedrag zoals daten, drinken en andere vluchtmanieren.

Maar nog steeds leef ik in zonde. Zo ben ik jaloers op gelukkige mensen met geld en een positie in de maatschappij. Ik roddel over andere mensen en mijn hart vervalt nog vaak in kwade gedachtes. In boosheid en wanhoop.

Mijn God, allerhoogste, ik doe alles wat ik kan om mijzelf als mens te verbeteren, ik probeer Uw lessen niet te vergeten en het goede te doen, mensen te helpen waar ik kan en goed voor mijzelf zorgen.

Maar soms, Vader, soms word ik overmand door negatieve gevoelens, als ik thuis ben en angstig voor geluiden dan bevries ik en vlucht ik vervolgens naar buiten om te gaan wandelen maar soms durf ik niet meer naar huis omdat mijn vertrouwen zo klein is. Ik weet dat U beveelt niet bang te zijn, maar ik beken, mijn God, dat angst mij volledig beheerst.

Door Uw goedheid heb ik nog een auto waardoor ik naar de meetingen kan en dat doet mij goed, maar ik ben bang dat ik binnenkort de benzine niet meer kan betalen. Dan word ik paniekerig en wil ik een baan zoeken en gaan werken, maar ik zal dan mijn uitkering verliezen en omdat ik al zoveel banen heb gehad die misgingen ben ik daar huiverig voor. Ik heb ook geen idee wat voor baan ik zou willen. De richting die mijn leven opgaat is onbekend, ook al weet ik ergens wel dat het de goede richting is.

Vertrouwen, mijn God, daar ontbreekt het mij aan, en ik bid tot U mij dit vertrouwen te geven. Vergroot mijn geloof! Laat me niet ontmoedigd raken! Elke zondag ga ik naar de kerk en ik lees in de Bijbel en probeer het contact met U door gebed te verstevigen, en mijn daden door Uw wil te laten leiden.

Ik merk ook dat het bestrijden van mijn zondige natuur op wilskracht geen succes is, en zo leert u mij dat wij als mensen in zonde ontvangen zijn en machteloos staan tegenover het kwaad. Machteloos tegenover de zonde die alle mensen op aarde beheerst. ( Rom 7:5 )

Help mij om mezelf over te geven. Leer mij te geloven dat Jezus, Uw zoon en het vleesgeworden woord mijn enige redding is. Leer mij te accepteren dat Hij voor mijn zondes is gestorven en dat overgave de weg is naar Uw heilige geest die de zonde kan verslaan en mij alles kan geven waar ik dagelijks voor strijd.

Ik beken, Vader, dat mijn geloof klein is en mijn daden zondig. Ik erken dat ik afgelopen zomer toen ik een diepe crisis had op mijn knieën ben gebracht door Uw tuchtiging, en dat dit Uw manier is om mensen tot geloof te brengen.

In dat opzicht ben ik al verbeterd, Vader, want waar ik vroeger overtuigd was van mijn intellectuele capaciteiten en een aanhanger van wereldse filosofen en wetenschappers, weet ik nu dat U deze wijsheid veracht en vernietigd wanneer U maar wilt.

Geef mij de kracht om de huidige weg te vervolgen! Laat mij volharden, Vader, leer mij geen zorgen te hebben om de dag van morgen, en te beseffen dat elke dag genoeg heeft aan zijn eigen kwaad. ( Mat 6:34 )

Vorm mij naar Uw beeld, Vader, vorm mij naar wat U wilt dat ik worden zal. En leer mij te accepteren dat ik in een proces zit, en dat al zie ik soms geen uitkomt, deze uitkomst er wel degelijk is, alleen nog onzichtbaar voor een blinde zondaar als ik.

Laat Uw wil gedaan worden Vader, te allen tijde, en laat mijn daden in overeenstemming zijn met Uw Goddelijke heerschappij.

Ik geef mij over aan U, help mij door de angsten heen, zodat ik een mens wordt die doordat hij zijn talloze klachten overwonnen heeft deze ervaringen kan inzetten om andere mensen te helpen.

Ik bid tot U, aanschouw mijn zoekende ziel en hoor mijn gebed. Dit vraag ik U in alle nederigheid.

Amen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close