293

Ik zit op de bank met Madeleine, bij haar thuis. We staren naar de tv, terwijl ik op Netflix door verschillende series scroll.

‘Mindhunter,’ zeg ik. ‘Zullen we die kijken? Dat gaat over seriemoordenaars. Cool.’

‘Wat is daar cool aan?’ vraagt Madeleine.

‘Dat zijn interessante mensen. Ik heb veel boeken over seriemoordenaars gelezen. Eigenlijk zijn het kunstenaars. Wist je dat?’

Ze schudt haar hoofd. ‘Laten we maar wat anders kijken.’ Vervolgens pakt ze een handje chips uit het schaaltje dat op het salontafeltje staat. Waarom een schaaltje, vraag ik me af. Je kunt toch uit de zak eten? Maar ik zeg niks, want ik vind het lief.

‘Wat wil jij kijken dan?’ vraag ik.

Ze haalt haar schouders op. ‘Gilmore girls?’

‘Ja dag,’ zeg ik. ‘Dat is voor wijven.’

Ze lacht. ‘En ik moet wel naar seriemoordenaars kijken?’

‘Ja. Je kunt er veel van leren. Als je weer gaat daten zal je het type seriemoordenaar herkennen.’

‘Voorlopig ga ik niet meer daten,’ zegt ze. ‘Alleen met jou.’

Ik steek een vinger op. ‘Dat is een wijs besluit, Madeleine. Ik ben geen seriemoordenaar. Al lijkt het me soms wel leuk er één te zijn.’

‘Waarom?’

‘Gewoon. Het lijkt me heerlijk om geen gevoelens te hebben. Dat moet een eenvoudige manier van leven zijn. Ze pakken wat ze willen pakken. Ik durf zelf geeneens een vrouw om haar telefoonnummer te vragen. Laat staan haar te overmeesteren en in de kofferbak te gooien.’

‘Wees blij,’ zegt Madeleine. ‘Maar vertel… waaraan herken ik een seriemoordenaar?’

‘Charmante mannen. Middelbare leeftijd. Blank. Niet-rokend en…’

‘Niet-rokend?’

Ik knik. ‘Ze roken nooit. Verder zijn ze charmant tot een bepaald moment. Ze houden hun toneelspel nooit langer dan anderhalf uur vol. Daarna krijgen ze een kort lontje, raken snel geïrriteerd en verveeld. Ze zijn vaak aandoenlijk op een kinderlijke manier. Sterker nog, in feite zijn het nog kinderen.

Hun emotionele ontwikkeling is gestagneerd of heeft nooit plaatsgevonden. Als ze normale opmerkingen maken, hebben ze dat aangeleerd maar ze voelen er niets bij. Je kunt het beste in de ogen kijken. Hun mimiek en de rest van de gezichtsuitdrukkingen hebben ze getraind om wenselijk te reageren, maar de ogen doen niet mee. Je kijkt in twee doffe en lege gaten.’

‘Zullen we het over iets anders hebben?’ vraagt Madeleine.

Oké,’ zeg ik. ‘Hoe is het met je ex? Nog contact gehad?’

Ze wijst naar twee tassen bij de deur. ‘Hij komt morgen zijn kleren halen.’

‘Welke maat heeft hij?’ zeg ik en kom overeind. ‘Misschien zit er wat voor me bij.’

Ze lacht. ‘Ga zitten jij.’

Ik kijk op de klok. ‘Madeleine, ik heb een leuk idee. Laten we een boswandeling maken.’

‘Nu?’

‘Ja, in het donker. Lekker eng.’

‘Een andere keer,’ zegt ze.

Ik plof op de bank. ‘Saai wijf.’

Ze giechelt. ‘Dat weet je toch. Ik ben trouwens blij dat je er bent. Ik ben nu niet graag alleen.’

‘Geen probleem,’ zeg ik. ‘Toen je verkering had, zag je me niet staan, en nu het uit is, mag ik komen opdagen. Maar ik laat me graag misbruiken. Onbaatzuchtig als ik ben.’

‘Blijf je slapen?’ vraagt ze.

‘Mmm. Op één voorwaarde.’

Madeleine kijkt me ondeugend aan. ‘Roept u maar.’

‘Dat we Mindhunter gaan kijken.’

Ze zucht. ‘Oké. Zet maar aan.’

‘Cool,’ zeg ik, pak de afstandsbediening en druk op play.

Madeleine schuift naar me toe. Ze legt haar hoofd op mijn schouder. ‘Mathijs, ik vind het een beetje eng.’

‘Hou je mond,’ zeg ik. ‘Het begint.’

Ze giechelt. ‘Ja baas.’

Advertenties
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close