279

Er staan veel hulpverleners op Linkedin. Omdat ik open ben over mijn psychische klachten, sturen ze mij regelmatig berichten.

Zoals:

‘Beste Mathijs, wat erg dat je lijdt aan psychische klachten. Ik heb de oplossing. Een telefonisch consult is twintig euro, en een face tot face gesprek tachtig.’

Of:

‘Hoi Mathijs, vreselijk dat je zo angstig bent. Heb je onze methode wel eens geprobeerd? Veertig euro per half uur.’

Dit soort berichten zijn talloos. Ik zal nog een voorbeeld geven waaruit duidelijk wordt hoe hulpverleners klanten werven.

Er was een vrouw die onder elke blog van mij reageerde. Ze vond mij heel leuk. En ze vond het zielig dat ik psychische klachten had.

Ik dacht: ‘Wat een lieve vrouw.’

Toen stuurde ze mij een privé bericht waarin ze vroeg of ik wilde afspreken. En dat het 75 euro kostte.

Ik zei: ‘Nee bedankt. Ik heb geen geld.’

Vervolgens heb ik nooit meer wat van haar gehoord.

Nadat ik dit soort dingen vaak heb meegemaakt, kom ik tot de volgende conclusie:

Die hulpverleners doen alsof ze empathie hebben, maar willen gewoon geld verdienen. Hoe kunnen zij met deze motivatie iemand helpen? Zijn mensen met psychische klachten hetzelfde als iemand die een tv wil kopen?

In de reguliere GGZ is het niet veel anders. Daar wordt puur gekeken naar wat de zorgverzekeraar vergoedt. Kortom, wat levert geld op.

Intussen doen zorginstellingen en zelfstandige hulpverleners alsof ze willen helpen. Wat ze in feite doen is inkomsten genereren. Daarnaast vergroot het hun eigenwaarde, want als je anderen ‘helpt’ voel je jezelf goed.

De client is hiervan de dupe. Het is een gevolg van de marktwerking in de zorg. Dit resulteert in commerciële empathie. En daar wordt niemand beter van. Behalve de hulpverleners.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close