275

Ik ben begonnen met stap vier van het twaalfstappen programma. Een morele inventaris over mezelf schrijven.

Dat is best heftig. Ik schrijf alles op vanaf mijn vroege jeugd. De gebeurtenissen, mijn gedragingen, gedachten en gevoelens. Vervolgens pas ik de zeven hoofdzonden erop toe. Hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, mateloosheid, wrok en luiheid.

Het gaat vooral om wat ik fout gedaan heb. Geen zelfmedelijden en naar anderen wijzen, maar puur mijn eigen aandeel blootleggen. Dat aandeel is groot. Ik heb al veertig pagina’s.

Gisteren heb ik vijf uur achter elkaar geschreven. Dat was te lang. Ik voelde me verward en vannacht schrok ik wakker, badend in het zweet.

Toch ga ik vrolijk verder. Nou ja, niet vrolijk, maar wel vastberaden.

Als ik alles geschreven heb, moet ik het opbiechten tegenover een ander mens. Inclusief de meest schaamtevolle dingen. Hierdoor maak ik schoon schip tegenover God. Het zal vernederend zijn, en daardoor een slag toebrengen aan de hoogmoed.

Hoogmoed staat bovenaan in de lijst met zeven hoofdzonden. Dat is niet voor niets. Hoogmoed is de oorzaak van alle ellende. Ik kan het weten;)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close