273

Een half jaar geleden heb ik via mijn blog contact gehad met Dick Trubendorffer, de directeur van ‘Trubendorffer, hulp bij verslaving.’

We hebben gesproken over mijn leven. Dick wees me op de invloed van verslaving op mijn psychische klachten. We zijn naar een bijeenkomst gegaan van de Narcotics Anonymous ( NA ). Ik was onder de indruk, en stopte rigoureus met alcohol én een hoge dosis antidepressiva.

Vervolgens kreeg ik allerlei vreemde klachten. Ik belandde bij de crisisdienst van de GGZ en werd verwezen naar een dagbehandeling. Ik geloofde niet meer dat ik verslaafd was, maar psychisch gestoord zoals de GGZ het noemde. De psychiater had slechts één oplossing: Antidepressiva.

In die tijd belde ik weer met Dick. Hij vertelde mij dat het het twaalf stappen programma mij kon helpen. Maar ik zei: ‘Misschien ben ik gewoon psychisch gestoord, zoals de GGZ beweert. En heb ik medicatie nodig.’

Uiteindelijk heb ik weer antidepressiva genomen. Omdat ik meteen voelde dat het drugs is, wist ik dat Dick gelijk had.

Ik besloot weer een meeting te bezoeken, ditmaal van de Alcoholics Anonymous ( AA ).

De eerste bijeenkomst zat ik te trillen en te huilen en kon geen zinnig woord uitbrengen. Maar ik ontmoette lotgenoten met overeenkomende verhalen. Veel mensen die jarenlang de reguliere zorg hadden geprobeerd. Zonder enig resultaat. Voor het eerst in mijn leven vond ik herkenning. En verbondenheid.

Nu, ruim twee maanden later gaat het beter met me. Ik heb veel sociale contacten, meer dan ik ooit heb gehad. Ik geloof in het programma en in de filosofie erachter. Het heeft mij in twee maanden al meer opgeleverd dan zestien jaar lang reguliere GGZ. De klachten zijn niet ineens weg, maar ze worden wel minder. En voor het eerst sinds lange tijd heb ik vertrouwen in de toekomst.

Ik ben dankbaar dat ik deze weg heb mogen vinden. En dat Dick Trubendorffer mij hierop gewezen heeft. Bedankt Dick!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close