255

Beste volgers, afgelopen vrijdag heb ik een risico genomen. Ik heb gezoend met Madeleine, het leek wel liefde.

Als ik niet zo’n grote dwaas was, had ik nu op een roze wolk geleefd. Maar mijn ware aard komt altijd boven drijven op de ongewenste ogenblikken. Op de momenten dat de meeste mensen in staat zijn onbekommerd te genieten.

Waarom moet de bron van mijn vreugde eveneens de bron van mijn treurnis zijn? Wat is dat voor idioot gegeven? Menselijke zwakte! Ik beken, de belichaming van zwakte is mijn eigen persoon!

Even was ik vergeten wat voor zielig figuur ik ben, In dat ogenblik van onachtzaamheid liet ik mij meevoeren door de aantrekkingskracht van Madeleine.

En juist voor mij, een dolende ziel die beheerst wordt door angsten en onzekerheden is die roes van liefde gevaarlijk. Want de roes gaat voorbij en werpt me terug in mijn ware toestand en dieper dan dat!

Want als wij mensen stijgen naar grote hoogtes zullen we hard dalen, en juist door de kortstondige ervaring van de hoogte zal het hervonden dal dieper voelen dan het werkelijk is. En dat is diep!

‘Stel je niet aan,’ zeggen de stabiele mensen, en dat is logisch want zij kennen geen grote verschillen in hoogtes. Geluk en ongeluk zijn tweelingen die samen opgroeien, en bij de meeste mensen samen klein blijven. Zo kunnen zij onmogelijk begrijpen met welk vuur een dwaas als ik speelt, als hij zich tijdelijk verliest in valse vreugde.

‘Is de liefde dan vals?’ hoor ik mensen vragen. Maar natuurlijk! Want hechting aan een mens, aan een vergankelijk stuk vlees en bloed is vals. Wat is de mens die wij aanbidden meer dan levende drugs?

Mijn ziel maakt sprongen op een manier die ik mij niet kan veroorloven. God behoede me! Ik ben herstellende van een leven vol problemen en opgebroken relaties. En dan laat ik mij juist op dit moment betoveren door een vrouw.

Ach, om haar simpelweg een vrouw te noemen gaat mij moeizaam af. De zoete geur, hoge jukbeenderen, stralende grote bruine ogen en gracieuze slanke verschijning die God in mij leven heeft laten komen, ze is meer dan een vrouw! Een godin? Nee, nee, een verleidende val van het kwaad!

Elke beslissing die genomen wordt in wijsheid zal leiden tot geluk, maar als we beslissen in dwaasheid zal het leiden tot ongeluk. O God, laat mij de wijze beslissingen nemen, juist nu.

Deze tekst zal Madeleine afschrikken en toch, terwijl ik dat weet, maak ik hem openbaar. Misschien wel juist daarom, omdat als zij zich terugtrekt de pijn misschien een week of twee zal duren maar dan is het voorbij. Vervolgens kan ik terug naar de grauwe werkelijkheid die vergeleken bij de diepte van onvervulde verlangens een paradijs is!

Ik moet snel stoppen, grote dwaas die ik ben, elk woord is teveel en de hoeveelheid woorden die een mens uitspreekt komt evenredig terug in zielenpijn. Ik kan het weten.

Zwijgen moet ik, zwijgen als het graf!

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close