253

Ik zal vertellen waarom ik verslaafd ben, en hoe ik daarmee omga.

Sinds twee maanden kom ik bij de Alcoholics Anonymous ( AA). Ik ga naar meetings en heb een sponsor.

Veel mensen vragen waarom. Dan zeg ik: Misschien omdat ik een ontelbaar keer zo dronken ben geweest dat ik niet meer wist waar ik was.

Omdat ik telkens wakker werd zonder de afgelopen nacht te herinneren. Mijn katers waren zo verschrikkelijk dat ik mij steeds weer voornam nooit meer te drinken. Ik probeerde van alles. Afleiding, zelfhulpboeken, psychiaters en psychologen.

Op een gegeven moment gaf ik mijn omgeving de schuld. Ik woonde in een dorp waar ik twee of drie dagen per week in de kroeg te vinden. Het resultaat was altijd dronkenschap. Dus ik dacht, als ik van de alcohol af wil, moet ik verhuizen. En dat deed ik. In mijn eentje vertrok ik naar een stad waar ik niemand kende.

Het hield me lange tijd nuchter, maar de problemen bleven. Want een verslaafde zoals ik zal altijd manieren vinden om zijn gevoelens te verdoven. Seksdates, dagenlang online gamen en talloze andere obsessies vervingen de alcohol.

Ik vereenzaamde meer en meer, en zo heb ik geleefd tot ik in een diepe crisis terecht kwam. Zoals ik het nu zie, heeft die crisis mij gered. Want daardoor gaf ik eindelijk toe dat ik niet bij machte was mijzelf te helpen. En dat ook geen enkele hulpverlener dat kon.

Nu kom ik bij de AA en noem mezelf een alcoholist. Tegelijk weet ik dat verslaving verder gaat dan alleen alcohol. Ik ben gewoon niet in staat mijzelf te redden in het leven. Dat is geen eenvoudige conclusie. Daar zijn honderden tevergeefse pogingen mijzelf te verbeteren aan voorafgegaan.

Ik ben op het punt gekomen dat ik erken machteloos te zijn tegenover de enorme drang tot zonde, die we verslaving noemen. Geen enkele menselijke kracht kan die drang bestrijden. Bij de AA leer ik langzaam waarom ik steeds faalde in mijn stoppogingen. Ik zal een voorbeeld geven:

In de tijd dat ik nog regelmatig dronken was, gebruikte ik daarbij soms cocaïne. Dat was leuk in de kroeg, maar als ik thuis kwam kon ik niet slapen en werd radeloos. Vervolgens ging ik door mijn knieën, bidden voor verlossing. Dit is vele malen voorgekomen. Nu weet ik hoe egoïstisch mijn gebeden waren. Want na zo’n nacht herstelde ik meestal binnen een paar dagen. En dan werd ik weer hoogmoedig. Ik dacht: eigenlijk valt het wel mee met mij. Een drankje hoort erbij. En op donderdag of vrijdag ging ik weer naar de kroeg. Met dezelfde gevolgen.

Het probleem is dat de zonde ons in de macht heeft. Als we denken het zelf te kunnen, blijft de zonde de baas. We zijn namelijk niet sterker dan het kwaad. Zodra wij dit beseffen, weten we dat er slechts één macht is die de zonde kan verslaan. Dat is God. Ze noemen het bij de AA ook wel een hogere macht.

Hoe we de deze macht noemen maakt niet uit. Het belangrijkste is dat we onze menselijke machteloosheid erkennen. Dat is stap één van het twaalf stappen programma. En daar bevind ik mij nu. Zaterdag ben ik twee maanden clean van alcohol. Ik vraag elke dag verlossing van mijn obsessies, zelfmedelijden, vermijdingsgedrag en angsten.

Bidden is niet voldoende. Dat deed ik vroeger ook, maar om egoïstische redenen. Ik wilde van de verslaving af en verder gewoon mezelf blijven. Maar zo werkt het niet. Als ik vrij wil zijn, moet ik aan de slag. En alleen als ik dat gedurende lange tijd volhoud, zal ik misschien verlost worden.

Dus nu ga ik mensen bellen en vragen hoe het met ze gaat. Zodat ik minder aan mezelf denk. Is dat egoïstisch? Ja, maar het is een vorm van egoïsme waar anderen iets aan hebben. En wat goed is voor anderen, is goed voor onszelf. Alles is verbonden. En God is alles.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close