PostNL koninklijk?

Mijn vader is net terug van een zakenreis en ik sprak hem over mijn baan bij PostNL, en waarom ik ontslagen ben.

Hij had mijn blogs gelezen. We spraken over de illegale praktijken bij PostNL, de angstcultuur, scheldende medewerkers en managers.

Toen vertelde m’n vader dat de PTT vroeger de nationale trots was. Dat het zelfs koninklijk was.

‘Heet het nog steeds kóninklijke PostNL?’ vroeg hij.

‘Ja,’ lachte ik. ‘Mooi he?’

M’n vader vond het helemaal niet mooi. Hij zei dat koning Willem Alexander er eens een kijkje moest nemen. Hij stelde voor dat Willem als W van Buren via het uitzendbureau een dagje mee zou moeten lopen, om het predicaat Koninklijk aan de praktijk te toetsen.

Ik lachte. ‘Dan sluit hij meteen de boel.’

Later dacht ik hierover na. Eigenlijk is het gek dat de fatsoenlijke Willen Alexander een bedrijf als PostNL toestaat om ‘koninklijke’ voor de naam te zetten.

Ik bedoel, een bedrijf dat zijn medewerkers als stront behanelt en veiligheidsstickers van dozen laat verwijderen waardoor de douane op schiphol niet van de inhoud afweet. Dat is toch geen bedrijf dat koningklijk zou mogen heten?

In Nederland heeft men altijd zo’n grote mond over mensenrechten, beschaving en fatsoen.

Als koning Willem Alexander een dagje kwam meelopen in het magazijn waar ik werkte, zou het schaamrood hem op de kaken komen te staan.

Ik denk trouwens niet dat hij iets van de praktijken daar afweet. Onze koning lijkt me een goede man met een moreel kompas.

Maar wat niet weet, wat niet deert. Zolang de koning en politiek niet weten wat bij ons ‘Koninklijke bedrijf’ gebeurt, kunnen zij met een gerust hart hun vingertje wijzen naar andere landen.

Naar je eigen rotte plekken kijken is minder prettig. Bovendien is deze rotte plek goed voor de economie. En dat gaat boven alles. Toch?

PostNL koninklijk?Lees ook: Heb je mijn blog gelezen?

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Mindhunter Ik zit op de bank met Madeleine, bij haar thuis. We staren naar de tv, terwijl ik op Netflix door verschillende series scroll. ‘Mindhunter,’ zeg ik...
Koffie met Madeleine Madeleine en ik zaten vanmiddag in de Coffee Company. We dronken koffie. ‘Ik heb hier laatst een date gehad,’ zei ik. ‘Met wie?’ Ik haalde mi...
Zwarte Piet Ik was als kind heel racistisch. Weet je hoe dat komt? Door Zwarte Piet. Als mijn vriendjes en ik hem zagen, zeiden we tegen elkaar: 'Daar heb je w...
Ik ga een boek schrijven Ik voelde me gisterenavond een beetje doelloos, en twijfelde over de richting die mijn leven opgaat. Toen ging ik bij een vriendin op bezoek. We zaten...
Ik ben uitschot zonder baan Ene Maaike stuurde via Tinder: ‘Heb je een lekker weekend gehad?’ ‘Onwijs lekker.’ ‘Oké. wat doe je voor werk?’ ‘Ik heb een uitkering. Wat...

Geef een reactie