247

Vandaag heb ik ontdekt waarom ik me vaak zo leeg voel.

Het komt doordat ik altijd doe wat ik wil. Verantwoordelijkheden vind ik maar niks. Tegen mensen met verantwoordelijkheden zeg ik meestal: ‘Ga toch doen wat je wil!’

Maar nu begrijp ik hoe verkeerd dit advies is. Ik zal uitleggen hoe ik tot dit inzicht ben gekomen.

Normaal ga ik s’ ochtends als ik wakker word meteen achter de computer zitten. Dan schrijf ik. Het meeste voor mezelf, en tussendoor snel een blog.

Schrijven is wat ik leuk vind. Ik vergeet de tijd en doe het zolang ik zelf wil. Schoonmaken? Fuck it, eerst schrijven. Werken? Fuck it, eerst schrijven. Reageren op telefoontjes? Vergeet het maar, eerst schrijven.

Dit gaat zover dat ik op een gegeven moment niet meer eet. Roken mag wel, want dat kan tegelijkertijd. En koffie drinken ook, want dat geeft me energie terwijl mijn lichaam en geest eigenlijk allang uitgeput zijn. Maar dat wil ik niet weten. Ik wil schrijven.

Na een paar uur voel ik me al een beetje slecht. Maar in plaats van hiernaar te luisteren, steek ik nog een sigaret op en zet nog wat koffie.

Vervolgens schrijf ik door, tot ik aan het eind van de middag eindelijk stop. En dan voel ik me leeg. Dat komt omdat ik de hele dag gedaan heb wat ik wil.

Wat had ik dan moeten doen? Nou, schoonmaken bijvoorbeeld, solliciteren, boodschappen doen, reageren op telefoontjes van vrienden. Op bezoek gaan bij mensen. Kijken of ik iemand ergens mee kan helpen. Maar daar had ik geen zin in, want ik wilde schrijven.

Omdat dezelfde acties dezelfde resultaten zullen opleveren, heb ik het vanochtend anders aangepakt.

Ik heb eerst de dingen gedaan waar ik geen zin in had, gewoon omdat het goede dingen zijn. Boodschappen, schoonmaken, solliciteren, mensen gebeld en gevraagd hoe het met ze gaat. Ik had er geen zin in, maar voel me nu stukken beter, en minder leeg.

Waarom dit zo werkt? Omdat we als mensen niet gescheiden zijn van onze omgeving. We hebben onze taken, en die moeten we doen. Daardoor richten we ons minder op onszelf. Dat is goed voor ons. Dat is Gods wil.

Ik ben 34 en het is natuurlijk een beetje triest dat ik dit nu pas begrijp. Maar toch ben ik er blij mee.

Beter laat dan nooit. Fijne dag!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close