Illegale praktijken op werk?

Ik twijfel over een situatie op mijn werk.

Vandaag stond ik dozen op de lopende band te gooien. Ze hadden Schiphol als bestemming. Van daaruit gaan ze met vliegtuigen naar verschillende landen.

Op sommige dozen waren rode stickers geplakt met afbeeldingen van batterijen ofzo, en daarbij waarschuwingsteksten. Ik zag ze wel, maar dacht er verder niet over na. Tot op een gegeven moment een manager vertelde dat ik de stickers van de dozen moest verwijderen.

Hij zei: ‘Anders doen ze moeilijk op Schiphol. Je moet de stickers wegsnijden met een Stanley mes.’

‘Oké,’ zei ik, en ik verwijderde vervolgens de stickers.

Maar na een poosje vroeg ik me af: Mag dat eigenlijk wel? Die stickers zitten er toch niet voor niets op?

Ik vroeg het aan een collega. Hij zei dat ik me dat soort dingen niet moest afvragen.

‘Deze lading komt van een grote klant,’ zei hij. ‘Het levert veel geld op.’

Dus ik ging weer verder met stickers verwijderen. Maar toen dacht ik: Stel dat er een ongeluk gebeurt. Dat zo’n vliegtuig neerstort ofzo, doordat de waarschuwingsstickers zijn verwijderd.

Ik werk nu een week in het magazijn, en het bedrijf maakt een vreemde indruk. Schreeuwende werknemers en chaos in de organisatie. Bovendien stond vorige week een artikel in de krant over het bedrijf. Er zou een angstcultuur heersen. Dat kan ik beamen. Iedereen is bang voor de managers. Niemand vertrouwt elkaar.

En nu dit. Ik twijfel of ik die stickers wel mag verwijderen. Maar ik durf het niet aan de manager te vragen, want die was heel duidelijk. Volgens mijn collega’s moet je geen vragen stellen. Dan word je misschien ontslagen. Ze zijn heel streng, zeker voor uitzendkrachten.

Alleen ik wil ook niet medeplichtig zijn aan illegale praktijken. Ik vind het lastig. Wat zouden jullie doen in zo’n geval?

Lees ook: Slecht gedrag

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Tinderdate Het café was zo goed als leeg. De vijfendertigjarige Madeleine zat tegenover me. Bruine ogen, blond haar, een welgevormd gezicht en een slank lichaam....
Acute dagbehandeling Vandaag heb ik een gesprek gehad met de psychiater bij de GGZ. Afgesproken is dat ik de antidepressiva Citalopram voorlopig stop. Voor de nachten en z...
Herstel van borderline ondanks hulpverlening Mijn naam is Matthijs en ik ben vierendertig jaar, mijn passies zijn lezen en schrijven. Als sport doe ik aan boksen. Omdat ik van schrijven hou, b...
De natuur liegt nooit Als ik wandel door de natuur, voel ik me zo blij als een kind. Dan zie ik de bomen en het gras, en ruik het leven. Ik richt mijn blik naar de hemel...
Ronaldo is onschuldig Ronaldo heeft niemand verkracht. Het is een heksenjacht van de pers en het volk. Ze genieten ervan om iemand waar ze een hekel aan hebben de grond in ...