Vincent van Gogh

Veel mensen vragen waarom ik schilderijen van Vincent van Gogh onder mijn teksten plaats. In deze blog geef ik twee redenen.

Ten eerste zijn manier van schilderen. Ik heb mij een poosje verdiept in de schilderkunst. Rembrandt en Vermeer zijn technisch gezien de grootste Nederlandse schilders. Hun briljante techniek is ongeëvenaard. Wat zij op het doek weergeven lijkt net echt. Dat is briljant, alleen voor mij te saai.

Vincent van Gogh had minder talent als het puur om de techniek gaat. Maar hij had iets anders. Van Gogh is in mijn ogen een van de puurste en zuiverste mensen die ooit op aarde hebben rondgelopen. Ik heb meerdere biografieën van hem gelezen en uiteraard de brieven aan zijn broer.

Van Gogh was zuiver van hart en geest. Dit is ook de reden dat hij worstelde met het leven. De gekwelde kunstenaar was compromisloos. Op een bepaald moment besloot hij niet geschikt te zijn voor de maatschappij. Vanaf toen stortte hij zich vol overgave op de kunst.

Het is te eenvoudig om zijn manische manier van schilderen én leven af te doen als gekte. Tegenwoordig probeert men alsnog etiketjes te plakken op de man. Manisch depressief, borderline, psychotisch, men strooit er lustig op los met allerlei diagnoses.

Dit zegt meer over onze tijd dan over de kunstenaar. Van Gogh was boven alles iemand die altijd kind is gebleven, en zich verbaasde over de kilte van de grote mensen wereld.

Hij weigerde daaraan mee te doen. Armoede en ellende als gevolg hiervan accepteerde hij. Van Gogh is meer dan een schilder.

Met zijn kenmerkende kleurgebruik had hij een reden. Het realisme vond hij niets, want de werkelijkheid is koud en hard, en verdient het niet om letterlijk weergegeven te worden.

Van Gogh gaf kleur aan de grauwe werkelijkheid. Hij probeerde aan te tonen dat de gevoelswereld van een persoon, de subjectieve waarneming, bepaalt hoe het leven is. Het gaat om de ziel in een mens die waarneemt, niet om wát de ziel waarneemt.

Je moet lang kijken naar zijn schilderijen en het goed op je laten inwerken. Als je enig gevoel in je donder hebt, zul je begrijpen wat hij bedoelde.

Van Gogh heeft een klote leven gehad. Hij leefde in dienst van de kunst. Dat deed hij heel bewust. Daar heeft waanzin niets mee te maken.

Vincent van Gogh is een held.

vincent-van-gogh-the-starry-night-june-1889_a-G-12342530-0Lees ook: Klote dag

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Vaccinaties voor kinderen Vaccinaties voor kinderen hoeven niet perse iets goeds te zijn. Ziektes zijn er niet voor niks. De natuur heeft overal een bedoeling mee. Mensen wi...
Blij Ik had een gesprek met de woningstichting aangevraagd, om de kwestie met mijn geluidsoverlast uit te leggen. Vanmiddag zijn er twee mensen van de woon...
Sollicitatie Zoals jullie misschien wel weten, heb ik ooit voor Gigolo gesolliciteerd. Je kunt het hier lezen. Toen ben ik helaas afgewezen. Adriaan ( de pooier ) ...
Tinder advies voor vrouwen Ik heb Tinder advies voor vrouwen. Verwijder de app en neem contact op met mij. Ik ben beschikbaar voor een leuke date. Ik zal er geen blog over...
Ik toon berouw Mijn vorige blog ging over hondenpoep. Drie kleine drollen in de aarde. Geen mens die zich daar druk om maakt, dacht ik. Een verkeerde inschatting. Be...