Madeleine waarschuwt

Mijn telefoon gaat over. Het is Madeleine.

‘Matthijs!’ begint ze. ‘Je moet geen blogs over moslims plaatsen. En zeker geen positieve stukjes. Nederlanders hebben een hekel aan moslims.’

‘Daarom is het juist goed dat ik die stukjes geplaatst heb.’

‘Hoezo?’

‘Moslims verdienen steun tegen het hoogmoedige Nederlandse volk. Ik word zo moe van die domme mensen. Kortzichtig, hatelijk en overtuigd van de suprematie van de westerse cultuur. Dat is een groot probleem. Die dwalende mensen weten zelf niet dat ze dwalen. En om hun illusie in stand te houden maken ze zichzelf wijs dat moslims slechte mensen zijn en dat vrouwen onderdrukt worden.’

‘Vrouwen worden toch ook onderdrukt door moslims?’ zegt Madeleine.

‘Ach, hou toch op. Vragen jullie Nederlanders je nooit af wat nu eigenlijk een betere leefwijze is. Waarom is het beter als vrouwen korte rokjes mogen dragen en full-time kunnen werken? Wie zegt dat een rolverdeling van man en vrouw in die landen slechter is dan hoe het hier gaat? Wie heeft dat onderzocht? Waarom denken jullie Nederlanders dat je voor God kunt spelen?’

‘Jij bent ook een Nederlander,’ zegt Madeleine.

‘Ja, en soms schaam ik me daarvoor, want de hoogmoed van mijn landgenoten is tenenkrommend. Stel je bent een moslim en je wordt dag in dag uit gestigmatiseerd in de media? Op subtiele en minder subtiele belachelijk gemaakt? Stel je eens voor hoe dat is, Madeleine. Hoe zou jij dat vinden als je moslim was?’

‘Tja, misschien heb je een punt. Maar je kunt dit soort dingen beter niet online plaatsen. Straks krijg je nog haatmails of bedreigingen.

‘Inderdaad. De eerste heb ik al binnen. Op mijn site had iemand een reactieformulier ingevuld. Gelukkig moet ik ze handmatig beoordelen op WordPress. Er stond zoiets als: Vuile landverrader, laat je besnijden, neem je kankermoeder mee naar de woestijn en kom nooit meer terug.’

‘Jeetje, zie je nou wel,’ zegt Madeleine. ‘Stop met dat soort dingen online plaatsen!’

‘Nee. Als ik voor zulke dwazen zou zwichten kan ik nooit meer schrijven wat ik wil. Bovendien toont dit figuur tenminste zijn haat. Veel mensen op Linkedin zijn geniepiger. Ze brengen het genuanceerd, maar zijn geen haar beter dan de domste racisten.’

‘Toch zou ik maar wat voorzichtiger zijn.’

‘Och, wat kan er gebeuren? Als ik vermoord word zou dat voor een goed doel zijn. Bovendien hoef ik het dan zelf niet meer te doen.’

‘Matthijs!’

‘Grapje. En nu ga ik ophangen want ik ga een blog schrijven. Een genuanceerd verhaal, zoals je van me gewend bent.’

‘Oké,’ lacht Madeleine. ‘Je bent onverbeterlijk.’

‘Dag prinsesje.’

f_0652Lees ook: Tinder profieltekst

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Vluchtgedrag Toen ik vanochtend wakker werd, wilde ik nooit meer uit bed. Ik fantaseerde dat mijn bed zich op een onbewoond eiland bevond, waar de tijd stil staat....
Wooonruimte gezocht Ik zoek per direct woonruimte. Momenteel verblijf ik bij mijn moeder omdat het thuis niet meer ging door geluidsoverlast. Via de sociale woningbouw...
Tinder profieltekst Beste volgers, jullie hebben mij laatst een aantal tips gegeven voor mijn Tinder profieltekst. Er zaten goede tips bij, bedankt daarvoor! Ik heb de...
Angst Vanochtend ben ik bij de spoeddienst van Parnassia geweest. Ik heb verteld over de klachten die ik ervaar sinds ik gestopt ben met antidepressiva. En ...
Humor Ik had net een gesprek met een oude man. Hij had een hele bos neushaar en praatte aan één stuk door over iets wat me totaal niet interesseerde. Normaa...