184

Gisteren schreef ik over psychiaters die drugs voorschrijven aan kinderen. Zoals altijd als ik kritisch ben op de psychiatrie, slaan de hulpverleners vervolgens van zich af.

Ik heb een voorbeeld uitgekozen om te laten zien hoe dit gebeurt. De onderstaande reactie komt van een psychiatrisch verpleegkundige. Dit zijn de meest verstokte medewerkers van de GGZ. Zij denken puur vanuit diagnoses en medicatie.

Maarten van Lier ( SPV ) reageert als volgt:

Zo te lezen is Mathijs teleurgesteld in de psychiatrie. Depressie kan hardnekkig zijn. Het helpt in ieder geval niet om je tijd te verdoen met doemdenken en je eigen verantwoordelijkheid te ontlopen. Kom van je stoel af …ga iets doen. Adem het leven in. En indien nodig gebruik een vleugje anti- depressiva om je een beetje moediger re maken. Sterkte

Wat opvalt aan deze reactie is dat de beste man niet ingaat op wat ik schrijf. Vindt hij het bijvoorbeeld niet erg dat kinderen van zes jaar harddrugs voorgeschreven krijgen? Weet hij niet dat Ritalin pure speed is? En wat vindt hij van het feit dat drukke kinderen meteen als ziek bestempeld worden en harddrugs krijgen?

Waarschijnlijk vindt hij dat wel prima. Psychiatrisch verpleegkundigen geloven heilig in hun werk en kijken zelden verder. Dit soort hulpverleners dulden geen kritiek. Iedereen die anders denkt of dingen aan de kaak stelt, vallen ze persoonlijk aan. Dat is ook de reden dat zo weinig mensen kritisch durven te zijn op de psychiatrie.

Deze Maarten van Lier doet in zijn reactie beide. In plaats van dat hij ingaat op de inhoud, verzint hij een diagnose voor mij en stelt zelfs medicatie verhoging voor. Het is typisch de manier waarop hulpverleners te werk gaan. Ik heb dit dagelijks meegemaakt toen ik nog in de GGZ werkte. Als cliënten of andere mensen een afwijkende mening hadden, gingen de psychiatrisch verpleegkundigen met diagnoses strooien. Ze luisterden zelden écht naar mensen, maar verklaarden alles vanuit etiketjes.

Deze hulpverleners doen dit met een reden. Zij kunnen op deze wijze alles wat anders is verklaren, en hun eigen geweten sussen. Zo gaan ze onverminderd door met hun kwade praktijken. Als iemand het aan de kaak stelt, doen ze het af als een stoornis. Dat de DSM een instrument is dat op zijn minst twijfelachtig is, komt niet bij ze op.

De SPV’er uit het voorbeeld werkt vandaag weer gewoon met cliënten. Hij zal voor meerdere mensen diagnoses bedenken. Hij zal de psychiater aanraden hen toch wat meer medicatie te geven. Die hij vervolgens persoonlijk langsbrengt.

Dit is helaas geen op zichzelf staand geval. Het is de dagelijkse praktijk in de GGZ.

Advertenties
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close