177

Op Linkedin is positief overkomen nogal belangrijk. Met verbazing lees ik de bijdragen en reacties van mensen die alles uit de kast halen om positief over te komen. Waarschijnlijk omdat werkgevers en klanten dit eisen.

Mensen verrichten emotionele arbeid waarmee zij hun ziel geweld aandoen. Want positief zijn omdat het moét, heeft niets te maken met werkelijk positief zijn. Het is de realiteit ontkennen en je overgeven aan ‘wat nu eenmaal hoort.’

Op de korte termijn kan dit de gewenste effecten opleveren. Een baan, klanten, inkomsten en aanzien. Men doet immers wat het systeem wil.

Het gemaakte positieve is in feite een vorm van zelfverloochening. Want het leven is natuurlijk niet écht positief, het bestaat voornamelijk uit lijden. De geforceerde wijze waarop mensen het negatieve negeren, is een ontkenning van het leven zelf.

Is dat een probleem? Ja, want de waarheid laat zich niet verdringen. Het sluimert onbewust en toont zich in allerlei vormen. Stress, burn-out, depressie enzovoort.

De conclusie is beangstigend. Mensen zitten muurvast in het kapitalistische systeem en worden gedwongen tot meedoen ten koste van hun ziel.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close