Meedoen ten koste van je ziel

Op Linkedin is positief overkomen nogal belangrijk. Met verbazing lees ik de bijdragen en reacties van mensen die alles uit de kast halen om positief over te komen. Waarschijnlijk omdat werkgevers en klanten dit eisen.

Mensen verrichten emotionele arbeid waarmee zij hun ziel geweld aandoen. Want positief zijn omdat het moét, heeft niets te maken met werkelijk positief zijn. Het is de realiteit ontkennen en je overgeven aan ‘wat nu eenmaal hoort.’

Op de korte termijn kan dit de gewenste effecten opleveren. Een baan, klanten, inkomsten en aanzien. Men doet immers wat het systeem wil.

Het gemaakte positieve is in feite een vorm van zelfverloochening. Want het leven is natuurlijk niet écht positief, het bestaat voornamelijk uit lijden. De geforceerde wijze waarop mensen het negatieve negeren, is een ontkenning van het leven zelf.

Is dat een probleem? Ja, want de waarheid laat zich niet verdringen. Het sluimert onbewust en toont zich in allerlei vormen. Stress, burn-out, depressie enzovoort.

De conclusie is beangstigend. Mensen zitten muurvast in het kapitalistische systeem en worden gedwongen tot meedoen ten koste van hun ziel.

Positief overkomenLees ook: Gesprek met psychiater

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Tinderdate met vrouw, ver weg Ik had een Tinderdate met een veertigjarige dame uit Amersfoort. Het was anderhalf uur rijden, een halve tank benzine. Om te voorkomen dat ik de rest ...
Twijfels Ik zit op de bank. Het is stil in huis, alleen de ventilator zoemt. Een gewoonte uit mijn vorige huis waar ik overlast ervaarde, en angst voor geluide...
Contact met Madeleine Zojuist ben ik gebeld door Madeleine. Ze zei: 'Ik mis je.' ‘Uiteraard,’ zei ik. ‘Begrijpelijk. Ik kan het me goed voorstellen, ik heb...' ‘Ma...
Drugsgebruik onder jongeren Er is steeds meer drugsgebruik onder jongeren. Op jonge leeftijd slikt men al XTC of rookt cannabis. Veel ouders laten het drugsgebruik van hun kin...
Lach Ik zit in de tuin. De zon brand op m’n gezicht. Vannacht goed geslapen, ik voel me zalig. Voorlopig geen antidepressiva, was de conclusie na het gespr...