161

In vorige blogs heb ik beschreven dat de meeste LinkedIn leden zichzelf te serieus nemen. Ook hun huichelachtige praktijken heb ik benoemd. Het bleek een gevoelige snaar.

Ik ontving een groot aantal reacties, vooral van boze mensen die zich beledigd voelen. Ze zeiden dat het door mij geschreven stukje slecht was, en dat niet zij de huichelaars zijn, maar ik zelf.

Het verbaasde mij dat mensen boos waren. Hoe kan dat? Iemand die zichzelf écht kent, zal toch snappen dat huichelarij onlosmakelijk verbonden is met het werkende bestaan? Of zouden die mensen volledig eerlijk en oprecht zijn, altijd en overal, tegen klanten, baas, collega’s en in al hun reacties op LinkedIn?

Nee, ik vermoed dat juist de boze reageerders de leden waren die ik met mijn stukjes bedoelde. Zij zijn de échte huichelaars. Zij hebben iets te verdedigen en worden daarom boos.

Ik vind het jammer dat veel LinkedIn leden zo weinig zelfkennis hebben. Dat zorgt ervoor dat een discussie uitloopt op modder gooien in plaats van een goede dialoog. Want een voorwaarde voor een goede dialoog is dat beide deelnemers op zichzelf kunnen reflecteren. Dat betekent dat je kunt incasseren. Als iemand mij een huilebalk noemt, is dat een terechte constatering. Het zou dwaas zijn daar tegenin te gaan. Net zo vreemd is het ontkennen van huichelarij op LinkedIn.

De boze reacties kwamen van mensen met uiteenlopende beroepen, van psychiater tot accountmanager en directeur tot Jurist. Blijkbaar zijn al deze prachtige beroepen geen enkele garantie voor zelfinzicht.

Hier ligt veel ruimte voor verbetering.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close