121

Nietzsche is een bijzondere filosoof. Hij redeneert niet om het redeneren, zoals veel filosofen doen. Hij duikt meteen de diepte in, aan de oppervlakte bevindt hij zich zelden.

Het is een denker die niet schroomt zijn blik naar binnen te richten. Op briljante wijze onderzoekt hij de ware motivaties achter de menselijke gedragingen.

Zijn zoektocht naar waarheid staat los van enig moraal. Zo stelt Nietzsche dat medelijden de mensheid klein houdt. Dit wekt bij veel mensen afschuw, want ze zijn gewend te denken dat medelijden iets goeds is. Maar als je het aandurft de boeken van Nietzsche met een onbevangen blik te lezen, worden je denkbeelden aangetast. Zijn bijnaam is: ‘de filosoof met de hamer.’ Hij ramt je referentiekader aan diggelen.

Je moet Nietzsche niet lezen als je je comfortabel wilt voelen. Voor milde filosofische redenaties ben je bij de Duitser aan het verkeerde adres.

Nietzsche valt alles en iedereen aan, ook jou als lezer. Hij daagt je uit om net zo eerlijk en compromisloos te denken én leven als hijzelf. Hij vond dat je het lijden niet uit de weg moest gaan. Sterker nog, hij zocht het bewust op. Niet omdat hij geloofde op die manier verlichting te bereiken, zoals de boeddhisten. Nietzsche beschouwde de naar verlichting zoekende mens als lafaards die wilden ontsnappen aan de pijn van het leven.

‘Bouw je huis op de Vesuvius,’ spoort hij de lezers aan. ‘Leef gevaarlijk!’

Ik raad iedereen het werk van Nietzsche aan. Als je de inhoud snapt, zal het je schokken. Wanneer een filosoof dat veroorzaakt, is hij een groot meester. En dat was Nietzsche. Misschien wel de grootste ooit.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close