111

Ik lig in bed en staar naar het plafond. Gisteren lag ik ook zo, maar toen voelde ik me goed en nu slecht. Terwijl de situatie hetzelfde is. Waarom voelt het dan anders? Veel oorzaken van ons gevoel zijn onbekend.

Veel mensen beweren dat je je gevoel moet volgen. Maar hoe weten we dat onze gevoelens de waarheid vertellen? Zijn gevoelens geen leugens?

Mijn gevoel zegt dat ik in bed wil blijven liggen. Als ik mijn gevoel zou volgen zou ik nooit meer opstaan.

Ik stap uit bed, en slenter richting het raam om te roken. Beneden op de stoep zie ik een man met een kind op zijn schouders. Ik open het raam en hoor de man zingen: ‘We zijn zo blij, want vandaag is het Pasen, en dat vieren wij.’

Het kind doet hem vrolijk na. ‘Ik kan ook zingen, pappa,’ zegt hij lachend.

Ik steek een sigaret op terwijl ik jaloers naar het kind kijk. Veiligheid en vreugde. Ik wil roepen dat hij dit moment moet koesteren en zijn vader nooit meer los moet laten.

Het kind en de man gaan de hoek van de straat om en verdwijnen uit het zicht. Waarom laten ze me hier hulpeloos staan? Ik wil ook gedragen worden en liedjes zingen.

Het is een regenachtige eerste paasdag. Ik vraag me af wat ik moet doen vandaag. De dag ligt als een donkere zee voor me, zonder bezigheden.

Als kind vond ik de zondagen verschrikkelijk. Soms kwamen er mensen langs, en dat vond ik gezellig. Mijn ouders dronken een wijntje met de visite en ze rookten bij hoge uitzondering sigaretten. Het waren gezelschapsrokers. Ik wist al van jongs af aan dat ik wilde roken later. Mijn geest had een verbintenis gelegd tussen sigarettenrook en gezelligheid. Maar de visite ging ook weer weg, en de leegte trad weer in. O donkere zondag, leeg en koud, wat liet je de tijd langzaam verstrijken!

Ik gooi mijn peuk in de dakgoot en steek meteen een volgende op. Morgen is het tweede paasdag. Twee zondagen achter elkaar. Gevangenisstraf.

Nu begrijp ik waarom ik mij het ene moment goed voel en het andere slecht. Er zijn voortdurend factoren die mijn brein aan zaken uit het verleden herinneren. Dat stopt nooit. Het meeste is onbewust. We registreren maar een paar procent van alle informatie die ons brein binnenkomt.

Van alle dingen die ik doe en voel, ben ik mij nauwelijks bewust. We kunnen evengoed door een kracht gestuurd worden die we niet opmerken. Waarom praten mensen dan over eigen verantwoordelijkheid in het leven? Baas over eigen brein? Vergeet het maar.

Het is tijd voor koffie. Daar krijg ik energie van. Maar waarvoor heb ik energie nodig? Voor het niets doen?

Het is eerste paasdag. Jezus is opgestaan uit de dood. Of het verhaal waar is of niet, er wordt sowieso een belangrijke boodschap mee verteld. Het waarheidsgehalte doet er niet toe. Waar het om gaat is dat het verhaal bekend is, en wereldwijd toegankelijk. Waarom is dat? Als het een massale leugen was, waarom zou het verhaal dan zo breed gedragen worden en beroemd zijn? De krachten achter de natuur laten dat toe. Wat is de boodschap?

Ik heb geen idee. Zou de vader met zijn kind het begrijpen? Of viert hij Pasen om gewoon iets te vieren te hebben?

Misschien moet ik ook Pasen vieren, gewoon omdat het leuk is. Ik lach een vreugdeloze lach. Al dat gepieker heeft geen zin.

‘Ik ben zo blij,’ zing ik zachtjes, ‘want vandaag is het Pasen, en dat vieren wij.’

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close