104

Ik word wakker, en gris de telefoon van het nachtkastje. Het is half elf. Ik slaak een zucht. Tijd om op te staan. Na een poosje naar het plafond te hebben gekeken, stap ik uit bed.

Beneden, in het midden van de woonkamer blijf ik staan. Waarom zou ik nog verder lopen? Uit mijn broekzak vis ik m’n telefoon en check mijn e-mail.

De woningstichting heeft gemaild. Ze zeggen geen idee te hebben wanneer een andere woning beschikbaar is. Kortom, ik ben zwerver voor onbepaalde tijd. ‘Kut,’ mompel ik en steek een sigaret op. ‘Het onrecht heerst op aarde.’

Dan herinner ik me dat mijn autolampen kapot zijn. Gisterenavond begaven ze het toen ik over de snelweg reed. Plotseling was het donker, en ik zag nauwelijks iets. Tegenliggers begonnen te seinen, waardoor ik nog minder zag.

Nu moet ik de lichten repareren. Ik heb een doosje lampjes in de auto liggen, maar geen idee hoe ik ze moet vervangen. Ik slenter naar buiten, naar de auto. Vervolgens doe ik de motorkap open en slaak een zucht. Dat ziet er ingewikkeld uit. Ik doe de motorkap weer dicht.

Op de stoep loopt een vrouw me tegemoet. Shit, het is een oude bekende. Ze gaat vast tegen me praten. Ik wil me omdraaien, maar het is te laat, ze heeft me gezien.

‘Hoi,’ zegt ze. ‘Hoe is het met jou?’

‘Heel goed,’ zeg ik om er vanaf te zijn.

Ze begint over zichzelf te praten. Ik knik vriendelijk. Na een poosje vraagt ze wat ik tegenwoordig voor werk doe. ‘Iets op kantoor,’ zeg ik langzaam. Ze trekt haar wenkbrauwen op en zegt dat ze dat niet achter me gezocht had. Ik haal mijn schouders op. Een tijdje zeggen we niks. Tenslotte zegt ze weer eens verder te moeten. ‘Doei,’ zeg ik en loop het huis weer in. Ik bel een garage en vraag of ze mij kunnen helpen lampen te vervangen. Om vier uur kan ik langskomen.

Vervolgens ga ik naar de badkamer. Ik kijk naar de badkuip, en vervolgens naar de douche. In bad liggen is relaxt, maar onder de douche duurt korter. Keuzes maken is lastig want één keuze heeft gevolgen voor de rest van je leven. Ons hele leven is opgebouwd uit biljoenen acties die gezamenlijk het totaal bepalen. We mogen niet lichtzinnig denken over de vraag of we in bad gaan of onder de douche. Het kan namelijk grote gevolgen hebben. Uiteindelijk kies ik de douche.

Als ik weer beneden in de woonkamer ben, neem ik plaats in een leunstoel en zet de tv aan. Alexander Pechtold vertelt iets over sociale huurwoningen. Hij praat alsof hij zich druk maakt. ‘Huichelaar,’ mompel ik. Hij was toch bij de kabinetsplannen? Hoe kan iemand met een greintje empathie akkoord gaan met die plannen? Als er een God bestaat, zal hij dat soort mensen straffen. Dat weet ik zeker.

Ik zet de tv uit, kom overeind en ga achter de computer zitten. Ik zoek naar vacatures. Op drie ervan solliciteer ik. Trambestuurder, Leerplichtambtenaar en Gastheer Uitvaart.

Daarna leg ik vermoeid mijn hoofd op m’n armen. En ik val in slaap.

Advertenties
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close