79

Ik had een Tinderdate met een veertigjarige dame uit Amersfoort. Het was anderhalf uur rijden, een halve tank benzine. Om te voorkomen dat ik de rest van de week zonder geld zit, had ik gevraagd of we de benzinekosten konden delen. Yvonne, zo heet ze, vond het prima.

Bij een rijtjeshuis belde ik aan. Al snel ging de deur open. Ze droeg een spijkerbroek, rode trui en haar blonde haren waren vochtig. Aan haar ogen kon ik zien dat ze me leuk vond. Ogen liegen nooit.

‘Goedenavond schoonheid,’ zei ik.

Yvonne lachte nerveus en gaf me een zoen op de wang.

Even later zaten we op de bank.

‘Ben je gelukkig?’ vroeg ik.

Ze lachte. ‘Ja, ik ben gelukkig.’

‘Hoe komt dat?’

‘Ik hou van mijn werk. Kraamverzorgster is het leukste beroep dat er is.’

‘Denk je dat je alleen gelukkig kunt worden als je werkt?’

Ze knikte. ‘Een mens moet iets te doen hebben. Anders zit je maar thuis. Wat doe jij eigenlijk?’

‘Ik zit in de bijstand.’

Ze fronste haar wenkbrauwen. ‘Hoe komt dat?’

‘Ik ben psychisch gestoord.’

‘Grappenmaker,’ lachte ze, en vervolgens begon ze over haar werk te praten. Collega’s, leidinggevende en hoe een gemiddelde werkdag eruit zag. Ze ratelde aan één stuk door. Mijn rol bestond uit af en toe knikken en ‘Oké’ of ‘Mm’ zeggen.

Yvonne was een lieve vrouw, maar zoals bij de meeste dates vond ik het slaapverwekkend. Vroeger dronk ik wijn om het lege gebabbel te kunnen verdragen. Nu zat ik aan de koffie terwijl Yvonne aan haar tweede glas wijn begon. Misschien voelde ze wel dat haar verhaal mij koud liet, maar kon ze simpelweg haar mond niet houden. Veel mensen praten omdat ze onzeker worden van stilte.

Na een poosje zei ik bij wijze van samenvatting: ‘Dus je hebt een hectische baan?’

‘Nogal ja,’ zei ze, ‘en laatst gingen we met het team…’

Ik schraapte mijn keel. ‘Ik ga weer eens op huis aan.’

Ze keek verrast. ‘Nu al?’

‘Ja, dit gaat niks worden,’ zei ik en kwam overeind. ‘Sorry. Kun je mij het geld voor de benzine geven?’

Ze trok haar wenkbrauwen op. ‘Wil je daar écht geld voor hebben? Ik dacht dat je een grapje maakte.’

‘Het is anderhalf uur rijden,’ zei ik. ‘En anders heb ik geen geld meer voor boodschappen deze week.’

Ze kwam overeind en uit een handtas pakte ze haar portemonnee. Ze gaf me de afgesproken tien euro.

‘Dankjewel,’ zei ik. ‘Je bent een goed mens.’

Terwijl ze haar hoofd schudde, liep ze mee naar de voordeur die ze opendeed. Toen ik langs haar heen naar buiten stapte, legde ik vluchtig mijn hand op haar bovenarm. ‘Een fijn leven verder,’ zei ik en liep de avond in.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close