57

Zojuist ging het op tv weer over Rusland. Men sprak op dat typische Nederlandse betweterige arrogante toontje. Dat moreel hoogmoedige toontje waarop de ene nietsnut tegen de ander zegt hoe slecht Rusland is en hoe goed Nederland.

Ik citeer een man die nog niet eens héél kritisch was: ‘Wij in Nederland hebben een democratie, wij hebben de beste wereldorde, daar ben ik van overtuigd!’

Tjonge, hij is daar zomaar van overtuigd. En deze man was nog mild, niet zo’n typische arrogante Nederlander die denkt dat de wereld om ons draait.

Waar komt die arrogantie van mijn landgenoten vandaan? Dat miezerige volkje dat zijn neus ophaalt en wijst naar elk land in de wereld en zegt wat daar allemaal fout gaat?

Want wij Nederlanders snappen het zo goed. De vanzelfsprekendheid waarmee veel lieden tonen hoe overtuigd ze zijn van onze morele superioriteit, getuigt van een weerzinwekkende kortzichtigheid die zo diep doordrongen is in ons DNA, dat de toekomst er somber uitziet.

Het volk denkt: Poetin is het kwaad, en wij zijn beschaafd en goed. Denken zij dat echt? Ik vrees van wel. Snappen zij niet dat onze westerse manier van macht uitoefenen door onze schijn democratie niet veel vernuftiger en minstens zo kwaad is als de manier waarop Poetin zijn volk onder de duim houdt?

Nee, natuurlijk snapt men dat niet. De Amerikanen zijn ons grote voorbeeld, het vrije westen. O nee, nu niet meer, want Trump is ook slecht. Tjonge, waar zijn onze voorbeelden? Obama? Zijn troon was de drone. Die schat van een man, met zijn mooie speeches. Dat was nog eens een beschaafde man! Zijn geniepige drone aanvallen vergeten we even. Het was een hele goede kerel. Fatsoen! Beschaafd!

Ik vraag mij af, is het alleen in de media dat ze zoveel hoogmoedige dwazen laten spreken? Of is het Nederlandse volk écht zo dom? Een moraalridder eerste klas, Balkenende, is meerdere keren dat premier gekozen. Ik herhaal, meerdere keren. Wat zegt dat over ons volk?

Soms wil ik het weten, maar vaker ook niet. Ik vermijd zoveel mogelijk de media, die gluiperige ‘nieuws’ brengers, dat verlengstuk van de morele machtsstructuur.

Want zij zijn de ware ophitsers van het volk. Door hun huichelachtige geraffineerde methodes is nauwelijks nog heen te kijken. Dat kan je ook niet vragen van het volk. De mensen zien het en denken: ‘De Russen zijn slecht, wij zijn goed, zo zit het!’

Nederland kent zijn gebrek aan militaire stootkracht, en gooit daarom het morele wapen in de strijd. Afgevaardigden gaan met hun arrogante koppen naar de NAVO en de Europese Commissie, en zij spreken daar hun verontwaardiging uit over het stoute Rusland. Zo vergaren zei steun. Dat is de Nederlandse manier van oorlog voeren. Geen tanks? Dan de moraliteit!

Wij heilige boontjes, die eeuwenlang de wereld zijn rondgevaren op zoek naar slaven. Hoeveel Jan Pieterszoon Coens trekken nu de kaart der moraliteit?

Huichelaars, accepteer gewoon dat Rusland een maatje te groot is. Als je perse de moraalridder wilt uithangen, zoek het dan een paar divisies lager. België of Malta of zo.

Want de tijden blijven niet altijd zo veilig als nu. En als Amerika straks de toenemende druk gaat voelen van opkomende wereldmachten, zal het ons heus niet meer zo snel te hulp schieten.

En dan hebben we spijt van dat morele zeurtoontje waarop we jaren over sommige landen hebben gesproken. Zeker over Rusland. Want zolang wij in de illusie verkeren dat morele superioriteit bestaat, en niet slechts een overeenkomst is van de meerderheid, zullen wij verrast zijn als de rollen omkeren. Dan blijkt ons wapen niets dan lucht te zijn. En aangezien we geen andere wapens hebben, is lucht een fragiele basis.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close