50

Zoals ik al eerder verteld heb, is mijn buurman een vluchteling. Naast hem te helpen met Nederlands, doen we ook samen zijn administratie. De afgelopen tijd heb ik meerdere aanvragen voor bijzondere bijstand ingevuld.

Telkens komt hij een paar dagen later met een glimlach vertellen dat de gemeente het geld overgemaakt heeft. Een computer, fiets, meubelen, reiskosten, van alles betalen ze. Soms een paar honderd euro, soms duizend. Hij koopt er vervolgens bier van, maar daar gaat het nu niet om. Veel van zijn Afrikaanse vrienden doen hetzelfde.

Mijn buurman heeft net als ik een bijstandsuitkering. Dus toen mijn computer een paar weken geleden kapot ging, zei mijn moeder: ‘Waarom vraag je zelf geen bijzondere bijstand aan?’

Dus ik alle formulieren ingevuld. Zojuist het antwoord van de gemeente ontvangen. Ik heb geen recht op bijzondere bijstand omdat ik geen kans maak op werk. Voorwaarde is dat je mogelijkheden hebt om terug te keren op de arbeidsmarkt. Dat is vreemd, dacht ik, want de gemeente roept mij regelmatig op met de mededeling dat ik ergens moet werken als tegenprestatie, omdat ze mij uit de bijstand willen hebben.

En de vluchteling waarvoor ik de formulieren invul, krijgt steeds binnen een paar dagen zijn geld.

Wat zou daar achter zitten? Ik bedoel, ik heb een arbeidsindicatie wat wil zeggen dat je beperkt bent en daarom moeilijk werk kan vinden. Maar nu krijg ik dus geen bijzondere bijstand omdat ik toch al geen kans zou hebben op werk?

En mijn buurman en zijn mede-vluchtelingen krijgen alles. Ik gun ze dat van harte, maar nu snap ik wel waarom sommige mensen Wilders aanhangen. Ik dacht altijd, iedereen heeft dezelfde rechten. Daar begin ik nu aan te twijfelen. Zou Wilders dan toch gelijk hebben? Krijgen vluchtelingen voorrang?

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close