Wandelen

Ik wandel door het park en zie mensen en honden. De viervoeters blaffen en rennen vrolijk rond. De mensen stralen zelfvertrouwen uit. Waarom?

Waarom functioneren de meeste mensen zonder zich de hele tijd af te vragen waar ze mee bezig zijn? Het stemt me droevig.

De waarheid is dat ik jaloers ben. Natuurlijk zou ik ook graag dom zijn. De dommen zijn zalig zoals in de Bijbel staat. Het probleem met deze groep domme mensen is dat ze mij lastig vallen met hun beperktheid. Zij vormen de maatschappij, kiezen een regering en bepalen normen en waarden. Seneca schreef al hoe pijnlijk het is tussen de massa te leven. Seneca las ik voor het eerst als vijftienjarige, en nu, zoveel jaren later, dreunen zijn woorden nog steeds door.

Een man loopt met zijn borst vooruit en kin in de lucht. Ik wil naar hem schreeuwen: ‘Dwaas, waarom zo trots?’ Een vrouw met een bontjas lacht alsof de wereld aan haar voeten ligt. Hoe kun je lachen als je weet hoeveel er geleden wordt? Hoe kun je lachen terwijl de dood zo dichtbij is?

Ik blijf staan en staar naar een boom. Vroeger werd er nog nagedacht. Toen waren geestelijken en filosofen belangrijk. En nu? De wereld is verloren. Als je dat niet voelt, ben je gelukkig. Dan is je ziel reeds gestorven.

Ik loop verder. Als wij willen slagen in de wereld, moeten wij hard als steen worden. Dat denk ik terwijl de regenachtige hemel begint te schemeren. Ik installeer me op een bankje aan de waterkant. Eendjes kwaken in de verte. En ik sluit mijn ogen.

Ik wandel door het parkLees ook: Eigen volk eerst?

Deel:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+

Meer blogs

Bij de huisarts Ik zit tegenover de huisarts vanwege mijn twijfel over het wel of niet beginnen met antidepressiva. Ze complimenteert me dat ik ondanks mijn situatie ...
Geert Wilders Gisteren is een man gearresteerd omdat hij dreigde een aanslag op Geert Wilders te plegen. De politicus vraagt er zelf om. Hij weet donders goed da...
Acute dagbehandeling Vandaag heb ik een gesprek gehad met de psychiater bij de GGZ. Afgesproken is dat ik de antidepressiva Citalopram voorlopig stop. Voor de nachten en z...
Zelfvertrouwen is onterecht Ik zit achter mijn bureau. Ik rook een shaggy. Een aroma zachte smaak streelt mijn longen. Zware shag van John Player. Ik kan het iedereen aanraden. ...
Gepest op Linkedin Ik word gepest op Linkedin. Soms plaats ik een bijdrage en dan reageren mensen met: 'Wat een gezwets en gezwam!' Dat is toch gemeen? Om iemand met ...

Geef een reactie