8

Vanochtend zat ik bij een vriend thuis wiens naam ik niet kan noemen omdat hij graag anoniem blijft in verband met een hoge functie bij een gerespecteerd bedrijf. We dronken koffie. Hij stak een sigaret op. Ik deed hetzelfde. Toen vroeg hij: ‘Wat vind jij eigenlijk van die hele zwarte piet discussie?’

Ik haalde mijn schouders op. ‘Het is net als met vrouwen, wit of zwart zijn allebei prima. Maar als mensen moeite hebben met zwart, kun je ze net zo goed wit maken.’

‘Onzin. Het is een traditie! Waarom zouden we die af laten pakken door wat linkse sukkels?’

‘Om gezeik te voorkomen,’ zei ik. ‘De kinderen maakt het echt niet uit hoor. Dat is wat me dwarszit aan deze discussie. Die oudere Nederlanders doen alsof het om de kinderen gaat, maar ze voeren gewoon een strijd om hun cultuurtje in stand te houden. En dat cultuurtje heeft nu eenmaal wat racistische elementen, jezus, de tijd waar die oudere Nederlanders naar terug verlangen is de tijd dat ze in Amerika negers nog achter auto’s vastbonden. Als een Nederlander er voor uitkomt dat zwarte piet ongeveer het laatste is wat dit zielige volkje nog aan identiteit heeft, dan is het natuurlijk prima. Sommige mensen hebben echt niets anders om zich druk over te maken. Maar ze moeten niet net doen of het om iets wezenlijks gaat. Het gaat verdomme om de kleur van een of andere snoep smijtende ziel. Lekker belangrijk.’

‘Dus jij staat aan de kant van Sylvana Simons?’

Ik maakte een wuivend gebaar. ‘Die maakt alleen maar gebruik van de situatie. Zij vindt het geweldig dat zwarte piet nog bestaat, want dan heeft ze een excuus om te zeiken en op tv te komen met haar gefrustreerde hoofd. Denk je dat zij zich zorgen maakt om racisme? Denk je dat ze ene moer geeft om mensen die lijden onder racisme? Het is voor haar gewoon een vorm van aandacht. Daarom moet je per direct alle pieten wit maken. Dan hoor je niemand meer.’

‘Wat sla je toch weer een onzin uit. Ik vind dat zwarte piet evengoed zwart moet zijn.’

‘Dat komt omdat je lekker dom bent. Je hebt niet voor niets zo’n hoge functie. Trouwens, dit gesprek brengt me op een idee. Als ik een blog schrijf over zwarte piet, zou het dan goed gelezen worden?’

‘Misschien,’ zei hij en liep naar de keuken. ‘Wil jij nog koffie?’

‘Ja lekker. Zwart graag.’

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close